Kävimme tänään kaupassa, lähisupermarketissa. Siellä oli lihafirman konsulentti tavan mukaan myymässä tuotteita. Ostimme palvikinkkua. Hän tarjosi maistettavaksi joulukinkkua ja sinappia. Ottaessamme kinkkupalaa hän toivotti hyvää pikkujoulua. Minä hiukan hölmistyin ja sanoin, että eikös se pikkujoulu ole ensimmäisenä adventtina. Hän myönsi, että niin on. Sanoin, että sehän on vasta viikon päästä, sillä nyt on tulossa vasta tuomiosunnuntai. Hän sanoi, että ei pidä paikkaansa, vaan tänä viikonloppuna on adventti. Todisteeksi hän otti esiin kalenterin, jossa luki marraskuu 2017, ja näytti 26. päivän kohtaa. Siinä luki: ensimmäinen adventtisunnuntai! Uskomatonta! Armaani jo sanoi, että kyllä kirjalliseen todisteeseen on uskottava, mutta minä en antanut periksi vaan pysyin kannassani. Jätimme tädin sinne miettimään, kumpi meistä ei ole ajan tasalla, ja jatkoimme leipähyllyä kohti.

Kotona avasin Kotimaa-lehden. Pääkirjoitus heti muistutti, että näin tuomiosunnuntain alla on hyvä miettiä tiedemiesten varoitusta ilmastonmuutoksen etenemisestä. Päivän tunnussanassakin muistin eilisiltana nähneeni huomisen kohdalla mustalla painetun otsikon: tuomiosunnuntai, ja viime sunnuntai oli valvomisen sunnuntai. Ehkä lihafirman kalenterissa ei oltu tietoisia siitä, että adventin paikka vaihtelee sen mukaan, mikä viikonpäivä osuu jouluun. Tänä vuonna on erikoinen tilanne, kun jouluaatto on samalla neljäs adventtisunnuntai. Sen vuoksi ensimmäinen adventti on vasta joulukuussa - mikä harmittaa kauppiaita, jotka aloittavat joulutingelitangelit jo huomenna, että jää riittävästi aikaa joulumyynnille.

Huomenna kuullaan siis tuomiosunnuntain vakavaa asiaa, ja jos Luoja suo, niin viikon kuluttua alkaa uusi kirkkovuosi ensimmäisestä adventista hoosiannan myötä.