Kyllä ihan kauheasti hämmästyttää tämä yhä laajeneva valelääkärikohu. Huijareita ja huijausyrityksiä on kaikilla aloilla kaikkialla, mutta että viranomainen, jonka päätehtävä on valvonta, ei valvokaan... Luulisi, että ilmoituskynnys epäilyksistä kollegaa kohtaan on aika korkea. Jos siis sairaanhoitaja tai lääkäri todella tekee ilmoituksen havaitsemastaan oudosta toiminnasta, luulisi, että viranomainen valpastuu ja ryhtyy oitis toimeen. Mutta että ei reagoida ollenkaan!

Entä tutkintotodistukset? Kuulostaa naiiviuden huipulta, että pelkkä paperinen "tutkintotodistuksen jäljennös" kelpaa Valviralle! Omalla alallani on erittäin vaikea saada ulkomaisella koulutuksella tutkinnon vastaavuutta Suomessa. Asiat syynätään Opetushallituksesa pilkuntarkkaan - sellainen käsitys ainakin on tullut. Kun minut valittiin virkaan, piti valituksi tultuani käydä nimikirjanpitäjän luona näyttämässä alkuperäiset tutkintotodistukset, ja ne sentään ovat suomalaisista yliopistoista, joista myös rekisteritiedot ovat olemassa ja helpot tarkistaa. Kuinka on mahdollista, että ulkomailla opiskelleiden lääkärien (ja mahdollisesti hoitajienkin?) suhteen ollaan löperöitä, vaikka heillä on vastuu ihmisen hengestä?    

Päteväkin ulkomaalainen lääkäri, jonka suomen kieli on puutteellinen, on riski potilaalle. Muistan itse käyneeni vuosikymmeniä sitten terveyskeskuksessa päivystyksessä kovan yskän takia. Sain lähetteen sairaalaan. Luin hämmästyksekseni myöhemmin papereistani, että lähettävä lääkäri olikin hammaslääkäri (aasialainen), ja hän oli kirjoittanut papereihin, että olin juuri sairastanut keuhkokuumeen. Kovasti häkeltyneenä muistelin, että olin mahdollisesti sanonut vastauksena kysymykseen, että keuhkokuumetta minulla ei ole koskaan ollut. Ei käy kateeksi niitä ulkomaalaisia (oikeita)  lääkäreitä, jotka sijoittuvat Kuopioon tai Raumalle... Potilaita hiukan säälin.