Oletteko huomanneet, että jokin haju voi hetkessä viedä toiseen paikkaan, toiseen aikaan? Se tuli mieleeni, kun iltapäivällä pikästä aikaa join Earl Grey -teetä. Yhtäkkiä muistin, missä olin ensi kertaa sitä maistanut. Olimme noin 45 vuotta sitten koulun jälkeen luokkakaverini Hannin luona, ja hän tarjosi teetä. Se maistui erikoiselta, hienolta, ja kysyin, mitä teetä se oli. Earl Grey, oli vastaus.

Toinen hajumuisto: Vuosikymmeniä sitten olin kesätöissä kehitysvammalaitoksessa. Minulle soitettiin sinne työpäivän aikana, että eräs ystävä oli kuollut. Kun illalla menin asunnollani suihkuun, tietoisuus siitä, etten enää koskaan tapaa tuota ystävää, iskeytyi tajuntaani. Käytin silloin Yves Rocherin suihkugeeliä nimeltä Chevrefeuille. Se toi mieleeni ajatuksen, että enää koskaan ystävä ei myöskään enää voi tuntea kukkien tuoksua. Sen jälkeen tuo suihkugeelin tuoksu toi aina sen hetken elävästi mieleen.

Vähemmän dramaattisiakin hajumuistoja on: mummolan vintin tuoksu, toisen mummolan vastapaistetun ohrarieskan tuoksu, bensan tuoksu, joka vie ajatuksissa sedän autotalliin, "kansakoulun haju", joka muistuttaa sekä omasta kansakoulustani että enon kyläkoulusta. Mahtaako lukijoilla olla vastaavanlaisia kokemuksia?