Nobelin kirjallisuuspalkinnon saa tänä vuonna ruotsalainen runoilija Tomas Tranströmer. Hänen nimensä on ollut minulle tuttu ja olen ollut aikeissa tutustua hänen tuotantoonsa. Nyt ehkä tulee hyviä tilaisuuksia, kun teokset asetetaan kaikkialla hyvin esille. En ole kuitenkaan tiennyt hänestä juurikaan muuta kuin että Owe Wikström, tunnettu ruotsalainen  uskontopsykologi, lainaa usein Tranströmerin ajatuksia kirjoissaan, joita taas olen lukenut useita. Tämänpäiväisissä uutisissa Tranströmerin runoja luonnehdittiin sekulaareiksi rukouksiksi. - Yhä kiinnostavampaa, taidan poiketa lähikirjastossa jo huomenna!

Selailin paria Wikströmin kirjaa, jotka hyllystäni löysin, ja toisesta osui silmiini seuraava hyvinkin puhutteleva Tranströmerin ajatus:

"Keskellä elämää voi kuolema tulla ottamaan mittaa ihmisestä. Ihminen unohtaa vierailun ja elämä jatkuu. Mutta pukua ommellaan hiljaisuudessa."  

(Alkuteos Svarta vykort i Det vilda torget 1983, lainaus poimittu Wikströmin teoksesta Läsnäolon taito 2008)

 

PS Myöhemmin selvisi, että on turha enää mennä kirjastoon. Kaikki Tranströmerit ovat tietenkin jo lainassa. Joihinkin kappaleisiin on jopa 37 varausta! Kirjakaupasta löytyisi Koottuja runoja sidottuna ja ruotsinkielistä alkuteosta nidottuna.