Luin kerrassaan mainion kirjan,

Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa,

jonka ovat kirjoittaneet Katriina Järvinen ja Laura Kolbe (Kirjapaja 2007). Se kuvailee suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsevia luokkaeroja omakohtaisiin kokemuksiin ja tutkimuksiin pohjaten. Kirjassa todetaan, että keskustelu eri yhteiskuntaluokista koetaan Suomessa kiusalliseksi ja haluttaisiin uskoa, että "kaikkihan olemme yhtä ja samaa keskiluokkaa". Näin ei kuitenkaan ole, vaan sekä taloudelliset seikat että lapsuuden perheestä saatu ns. sosiaalinen pääoma vaihtelevat suuresti. Yhteiskuntaluokasta toiseen siirtyminen ei ole helppoa. Monenlaista ihmeteltävää on esimerkiksi akateemisessa maailmassa. Termi luokkaretki on lainattu Ruotsista, jossa asiasta on keskusteltu pitempään. 

Oli kiehtovaa lukea kirjoittajien  omia havaintoja ja kokemuksia aiheesta. Ne herättivät myös muistikuvia omista oivalluksista elämän varrelta. Jossakin vaiheessa lapsi tai nuori huomaa, että kaikilla muilla ei ole niin kuin meillä.  Erilaisuuden kokemus voi olla järisyttävä ja vaikuttaa elämän varrella monin tavoin. 

Katriina Järvinen kuvailee omaa työläistaustaansa ja kotinsa henkistä ilmapiiriä helluntailaisten maallikkosaarnaajien lapsena ilmeikkäästi ja väliin suorastaan hauskasti. Laura Kolbe on tottunut akateemisiin tapoihin ja lukeneisuuden arvostamiseen. Hänen tekstinsä antaa hyvän kuvan hänen taustastaan ja ajattelutavastaan. Nämä kaksi erilaisista maailmoista tulevaa naista ovat ystävystyneet ja saaneet vertailemalla aikaan avoimen, kiehtovan kuvauksen suomalaisesta yhteiskunnasta. Kirjan tyyli on mukaansatempaava ja sisältö ajatuksia herättävä. Suosittelen lämpimästi!