Olemme viettämässä joulua ja välipäiviä Hämeenlinnassa. Kävin tänään kaupungilla, ja taas kerran suretti tämän kaupungin puolesta. En tiedä, mitä mieltä paikkakuntalaiset oikeasti ovat, mutta minua harmittaa, kun näen näivettyneen keskustan, jossa voin kuvitella entisaikaan olleen vilkasta katuelämää ja puoteja vieri vieressä. Nyt keskusta on autio ja kauppakiinteistöt tyhjillään. Kun edellisen kerran kävin Hämeenlinnan keskustassa, ainoa ilopilkku oli Suomalainen kirjakauppa, jonka myymälä oli ydinkeskustassa. Kirkko ja (melko tyhjä) tori osoittivat, missä kaupungin keskipiste on aikoinaan ollut.

Syy keskustan tyhjenemiseen on Goodman. Se on bunkkerimainen kauppakeskus, joka on jostakin syystä rakennettu Helsinki -Tampere -moottoritien päälle. Se on täysin vailla paikallista identiteettiä oleva tavanomainen kauppakeskus, jollainen on tätä nykyä joka kaupungissa. Sieltä löytyvät kaikki samat kaupat kuin muistakin kauppakeskuksista. Mitään hämeenlinnalaista ei siellä ollut havaittavissa. Suuri pettymys oli havainto, että nyt oli Suomalainen kirjakauppakin muuttanut Goodmaniin.

Toki voi olla mukavaa, että kaikki ostokset voi tehdä saman katon alta, mutta kauniimpi ja elävämpi olisi sellainen kaupunki, jossa olisi pieniä kauppoja katujen varsilla. Sellaiseksi minulle Hämeenlinnaa kuvailtiin silloin, kun olin tulossa tänne käymään ensimmäistä kertaa. Luulen, että kaikkien kaupunkia minulle kuvailleiden  muistikuvat olivat kymmenien vuosien takaa. Ehkä Hämeenlinna on ennen ollutkin vilkas ja eloisa pikkukaupunki, varsinkin kesäisin. Nyt ahdistaa. Missä ovat pienet käsityöläispuodit, kahvilat, antikvariaatit, muotiliikkeet jne. Ehkä ne eivät näin pienessä kaupungissa talvisin menesty, mutta eikä edes kesäksi voisi jotakin eläväistä saada raitille?Olisi kiinnostavaa kuulla jonkun hämeenlinnalaisen ajatuksia tästä. Oletteko nykytilanteeseen tyytyväisiä?

Mökkireittimme kulkee myös Hämeenlinnan ohi. Ihmettelemme, miksi kauppakeskus piti rakentaa tien päälle. Eikö riittävän isoa tonttia löytynyt muualta? Entisaikaan Hämeenlinnasta näkyi auton ikkunaan kauniita vanhoja puutaloja. Nyt ajetaan tunnelissa eikä nähdä yhtään mitään. Hämeenlinnan muistaa siitä, että tunnelissa autoradio katkoo hetkisen. 

Ja jos nyt oli pakko rakentaa kauppakeskus juuri tuohon kohtaan, niin eikö olisi voinut rakentaa kauniimpaa, vähemmän luotaantyöntävän näköistä? Jotakin, joka olisi ollut jollakin tavalla Hämeenlinnalle tyypillisen näköinen?  Vaikka punatiilinen, Hämeen linnan kattorakennelmia mukaileva? Sellainen olisi saattanut ohjata ajatukset Hämeenlinnan muihinkin kohteisiin ja saada kenties jonkun poikkeamaan reitiltä nähdäkseen vaikkapa linnan. Juttelin muutaman muun täällä joulua viettäneen muualta tulleen kanssa, ja kaikki olivat samaa mieltä siitä, että tunneli saa painamaan kaasua ja ajamaan pian pois. 

Toki on todettava, ettei kauppakeskus Goodman yksin ole vastuussa keskustan näivettymisestä. Kaikki suuret liikkeet ovat jo ennen Gm:ia siirtyneet Tiiriöön, joka on noin viiden kilometrin päässä keskustasta sen pohjoispuolella. Kyseessä on sama trendi kuin muissakin pikkukaupungeissa: kaupat sijoitetaan hehtaarihalleihin keskustan ulkopuolelle ja oletetaan asiakkaiden kulkevan autolla. Niin tietysti kulkevatkin, koska muuten sinne ei pääse ja kävelymatkat kauppojen välillä ovat liian pitkiä. Autottomat eivät niissä voi käydä.

Olen miettinyt, millaista olisi asua Hämeenlinnassa. Täältä on kotoisin moni kulttuurivaikuttaja ja kirjailija. Mikä täällä on vaikuttanut heihin eniten? Onko kaupunki heidän mielestään muuttunut parempaan vai huonompaan suuntaan? Oletan, että muutosta on tapahtunut kaikkien mielestä. Millainen on nykykaupungin sielu? Tunnen joitakin entisiä hämeenlinnalaisia. Heidän mukaansa täällä ei tutustuta helposti uusiin ihmisiin. Toisaalta he ovat kaikki  erittäin mukavia ja ulospäinsuuntautuneita ihmisiä, joihin on ollut helppo tutustua. Asiakaspalvelu on täällä myös erinomaista, niin Goodmanissa kuin muuallakin. Myyjät ovat ystävällisiä ja avuliaita.