Viime viikkoina on näkynyt siellä täällä kirjoituksia tulevista seurakuntavaaleista. Kirkko ja kaupunki -lehti kehotti ihmisiä hakeutumaan itse ehdokkaaksi. En ymmärrä. Eikö luottamustehtävään tarvita nimenomaan luottamusta toisilta? Pitäisi olla tukijoita, jotka keräisivät kannattajayhdistyksen, vai miten se meneekään. En ikinä voisi kuvitella ilmoittautuvani itse sopivaksi ehdokkaaksi.

Koko vaalitouhu on mielestäni ollut viime vuosina demokratian irvikuva. Edellisiä vaaleja muistellessani tulen vain vihaiseksi. Silloisessa kotiseurakunnassani (jota minun muuten on ikävä, koska siellä oli vireää toimintaa) vaalit olivat todella sumeat. Ainoa informaatio ehdokkaista oli nimilista, jossa ei ollut mitään tietoa ehdokkaista, ei kuvaa, ei ikää jne. Ei siis voinut tietää, oliko kyseistä ehdokasta esimerkiksi koskaan näkynyt kirkonpenkissä.  Siellä kuitenkin olisi ollut paljon hyvänpäiväntuttuja, joita saattoi tervehtiä kirkossa tai kirkkokahveilla, vaikkei nimeä tiennytkään.  Vaaliteemoista tai ryhmien taustoista  ei saanut minkäänlaista tietoa. Tuli sellainen olo, että vaalit oli suunnattu joillekin harvoille ja valituille, joilla oli salaista tietoa.

Olen pitänyt periaatteenani äänestää kaikissa vaaleissa, mutta koville otti mennä paikalle tietämättä, ketä äänestäisi. En muista tarkkaan, äänestinkö tyhjää vai arvoinko lippuun jonkin satunnaisnimen. 

Nyt tilanne on jos mahdollista vielä hankalampi. Olen muuttanut uuteen seurakuntaan vähän yli kolme vuotta sitten. Täällä en ole kirkossa käymällä tutustunut kehenkään, eikä muuta sopivaa toimintaa ole löytynyt. Esikoisvauvapiiri ja iltapäivän rukouspiiri eivät sattuneesta syystä sovi minulle. Jos siis vaaleissa on ehdokaslistoja, en varmastikaan tunne ketään nimen perusteella. En voi samasta syystä laatia itse listaa sen enempää kuin hankkiutua ehdokkaaksikaan. Olisi kiva kokea kuuluvansa omaan seurakuntaansa. Viime viikolla kävin seurakuntamme nettisivuilla katsoakseni, olisiko tänä syksynä jotakin kiinnostavaa luvassa. Klikkasin kohtaa "Aikuiset"  ja  "Toiminta". Siellä oli nähtävissä yksi tyly rivi: "Ei toimintaa".  Liekö vaalejakaan?

Sattui eräästä blogista silmiin pohdiskelu äänestysiän laskemisesta 16 vuoteen ja siitä, että valitut ovat yleensä yli 65-vuotiaita. Maalla varmaan tunnetaan ihmiset nimen perusteella ja tiedetään, minkäikäisiä ehdokkaita äänestetään.  Vaan kuinka tällaisessa isossa kaupunkilaisseurakunnassa kukaan voi ennakolta edes tietää ehdokkaiden ja valittujen ikää ajatuksista puhumattakaan? Ehkä kaikki ovat eläkeläisiä.

Seurakuntanuorena kuvittelin, että aikuisena toimisin seurakunnassa yhtä aktiivisesti kuin omat vanhempani aikanaan. Äitiä pyydettiin ja hänet valittiin luottamustehtäviin 50-vuotiaana, isä vähän aiemmin. Naureskelimme silloin kavereiden kanssa, että niissä hommissa on ikäraja, sillä kaikki neuvoston ja valtuuston jäsenet olivat meidän näkökulmastamme tosi vanhoja, siis yli 50 v. Nyt ollessani itse saman ikäinen totean, ettei se ihan niin mennytkään. Maailma on muuttunut, ja seurakunta on nykyisin vain messuja ja rituaaleja elämyspalveluna tuottava yritys eikä yhteisö sanan varsinaisessa merkityksessä kuten silloin.   

Toki tulen toimeen ilman seurakuntaakin ja seurakunta aivan ilmeisesti ilman minua, mutta näissä olosuhteissa on turha syyllistää kirkon jäseniä siitä, etteivät he äänestä! 

 * * * *

Lisäys muutamaa tuntia  myöhemmin

Luin taas päivän lehdestä, kuinka kannattaa valmistautua srk-vaaleihin. Kehotettiin katsomaan lisätietoja osoitteesta www.helsinginseurakunnat.fi. Kävin siellä ja löysinkin monenlaista infoa valitsijayhdistyksen perustamisesta ym vaaliasioista. Tosin sielläkin kehotettiin katsomaan lisätietoja oman srk:n sivuilta. Sinne siis. Kaikki ennallaan: Tapahtumat-otsikon alla: "Ei tapahtumia." sekä alaotsikko Lisää tapahtumia: "Ei tapahtumia". Ei tietoa oman srk:n vaaleista tai valitsijayhdistyksistä. Ilmeisesti Yhtymä sitten hoitaa keskitetysti koko vaaliasian. Listojahan ei vielä olekaan, kun ehdokasasettelu loppuu 15.9.

Tämän päivän Kotimaassa oli spekulointia äänestysikärajan pudottamisen vaikutuksista. Uumoiltiin, että vanhoillislestadiolaisten edustus tulee kasvamaan, koska heidän nuorensa ovat sitoutuneita perheeseen ja yhteisöön ja sen vuoksi äänestävät innokkaasti. Samoin ehkä muut konservatiivit. Ehkä he myös tuntevat ehdokkaansa. Saapa nähdä.