Tässä tavallinen, yksinkertainen lukija, jolla on tapana lukea päivän lehti tarkkaan ja kuunnella uutislähetyksiä radiosta ja tv:stä, mutisee mietteitään uutisten äärellä. Tarkempaa perehtyneisyyttä uutisten taustoihin ei ole, joten olen mediatietojen varassa.
 
Tänään on otsikoissa jälleen kerran Aarnion juttu. Mies on istunut kaksi vuotta vankilassa, ja juttu kuulostaa yhtä kiemuraiselta kuin Auerin tarina konsanaan. Saadaankohan totuutta koskaan selville? Entä jos taustalla onkin vanha kauna KRP:n ja huumepoliisin välillä? Tai jos huumepiirit ovat tahallaan syöttäneet pajunköyttä ja nyt hykertelevät mielissään, kun on saatu jeparit toistensa kimppuun?
 
Pakolaiskysymys mietityttää myös joka kahvipöydässä. Yhtäkkiä Suomessa on parikymmentä tuhatta entistä sotilasta ja ties ketä, jotka ovat päättäneet muuttaa tänne ja tuoda perheensä perässä. Joka päivä tulee satakunta lisää, hamaan mihin asti? Ennen tätä kansainvaellusta Suomessa jo nyyhkittiin valtion varojen puutetta, velkaantumista, säästöpakkoa... Nyt pitäisi jostakin löytyä miljoonia lisäeuroja uusien tulijoiden ylläpitoa, kotouttamista ja koko järjestelmän uusimista varten. Tulijat olisivat motivoituneita tekemään itse heti työtä, mitä vain, mutta Suomen laki kieltää sen. Ensin on elettävä Suomen valtion kustannuksella puoli vuotta. Siinä ajassa ehtii jo innokkainkin menettää sekä työkykynsä että mielenterveytensä. Nyt saataisiin ojat avattua, rakennuksia purettua, vanhuksia ulkoilutettua jne., kunhan vain annettaisiin tulijoille siihen lupa. Moni kertoo tekevänsä mitä tahansa hommia ihan ilmaiseksi, ettei tarvitsisi olla jouten. 
 
Ja tämä ei mitenkään tarkoita sitä, että olisin maahanmuuttajia vastaan. Päinvastoin, ihmisiä on autettava, jos heillä on hätä. Vastaanottajien vain on toimittava järkevämmin. Kokonaisuutena ajatellen kuulostaa aika mahdottomalta myöskin se, että kaikkien konfliktimaiden asukkaat muuttaisivat Eurooppaan. Syyrian ja Irakin lisäksi jemeniläiset, afganistanilaiset sekä ilmastonmuutoksen vuoksi myös monien Afrikan maiden väki joutuu pian pakosalle. Heitä on paljon.
 
Väestöennusteuutiset kertovat, että kun minä olen vanhus, vanhoja on aivan liikaa. Kukahan huolehtii meistä, joilla ei ole jälkeläisiä ja joilla mitä todennäköisimmin on muistisairaus vitsauksena kaikkien muiden kremppojen lisäksi? Kukaan ei osaa kertoa, kuka minä olen ollut, mistä olen pitänyt, mikä on kiinnostanut. Saankohan edes tarpeeksi ruokaa? Palvelutaloissa monet nääntyvät niukan ravinnon takia. Olisikohan tähän onglmaan ratkaisuna lämminsydämisten maahanmuuttajien invaasio - joissakin sivistyneissä kulttuureissahan vanhoja ihmisiä arvostetaan ja kunnioitetaan. Meillä olisi heiltä opittavaa!
 
Vatikaanissa on myös edelleen korruptioskandaaleja - ja muitakin. Käsittämätöntä, millainen valta katolisella kirkolla on historian aikana ollut, ja miten paljon taloudellista valtaa sillä ilmeisesti on edelleen. Senhän pitäisi olla hengellisen johtamisen paikka. Ei käy paavia kateeksi, joka yrittää sotkuja selvitellä. Ei ihme, että monet Vatikaanissa käyneet nöyrät kristityt ovat pöyristyneet näkemästään. Luther jo aikanaan havaitsi, että kauas on menty alkuperäisestä uskonasiasta.