Luin taas Kotimaa24-blogisivustoa, mutta ei olisi kannattanut. Tulin surulliseksi:

 “Verkosta on tullut kirkon konservatiivien pakopaikka. He kokevat, etteivät saa ääntään kuuluviin virallisilla foorumeilla. Netissä on tilaa, joten usein kirkollinen verkkokeskustelu saa itseään ruokkivan konservatiivisen sävyn. - - -  

Jatkuvalla oman mielipiteen esille tuomisella ei edistetä keskustelua, vaan estetään se.”  Näin kirjoitti tänään Olli Seppälä Kotimaa24-blogissaan.

Tässäkö ratkaisu kirkollisen median keskusteluun? Ei omia mielipiteitä esiin, ei ainakaan ei-liberaaleja. Ei nimimerkkejä, ei mielipiteitä, ei erilaisia näkökantoja, kohta ei varmaan koko keskusteluakaan. Parasta olisi, ettei kirkon jäsenistö näkyisi eikä kuuluisi lainkaan, sillä he eivät selvästikään osaa ajatella oikein!

Minusta tuntuu kaiken aikaa yhä pahemmalta tämä kirkon tila. Aloin seurata Kotimaan keskustelua, kun halusin nähdä, miten vaikeassa käymistilassa toimitaan. Nyt tuntuu, että mitä kauempana pysyn “kirkollisesta keskustelusta”, sitä parempi on oma olo.  

En mielestäni ole enkä haluakaan olla sen enempää konservativi kuin liberaalikaan. Eri kysymyksissä päätelmäni ovat erilaisia, ja haluan miettiä rauhassa kantaani ripustautumatta mihinkään tiettyyn leimaan. Pidätän itsellni myös oikeuden olla muodostamatta vahvaa mielipidettä joka asiasta. Se ei tunnu kuitenkaan olevan kaikkien mielestä soveliasta. Minunlaisiani kirkon liepeillä roikkuvia taviksia on varmaan paljon muitakin. Miksi pitää olla niin armottomia kaiken aikaa? Miksi leimata toisia? Miksi olla ärsyynnyksissä koko ajan? Eikö voisi hyväksyä, että meitä on moneksi ja saa olla?

Oikeastaan on onni, etten ryhtynyt teologiksi, niin kuin nuorena aioin. On paljon helpompi olla maallikko, jonka ei tarvitse jokaista hiusta halkaista ja jokaiseen kysymykseen aukotonta vastausta löytää.

 

PS Katsoin eilen Markku Koivistosta kertovan dokumentin tv:stä. Se oli hyvin ja asiallisesti tehty. Karismaattinen tyyli ei minua puhuttele, mutta tuli sellainen olo, että Koivisto on kutsumuksessaan vilpitön ja pyrkii toimimaan parhaan ymmärryksensä mukaan. Sääliksi häntä kuitenkin kävi, kun hän väsyneenä ja sairaana yritti jaksaa jatkaa.