Melkein on kesä jo täällä. Vaikka on ollut pitkään viileää, valkovuokot ovat tällä viikolla levittäytyneet metsiin ja auenneet kukkaan. Leskenlehtiä näin tänään ensimmäisen kerran, ja pääskysetkin (ilmeisesti, lajintuntemukseni hiukan joskus onnahtelee) jo lennähtelevät ja visertelevät kesäisesti. Kimalaisia ja lehtokotiloita näkyy päivittäin.

Nyt on vappuaatto. Rankan työviikon jälkeen tuntuu kaikkein mahtavimmalta se, ettei tänään tarvitse lähteä mihinkään! Rauhassa voi olla kotona. Aiemmilla vuosikymmenillä oli pakko lähteä johonkin juhlistamaan vapun alkua tai kutsua vieraita meille. Nyt on ihana, vapaa ilta ilman menoja. Jeee!  Jos tämä on vanhuuden oire, niin ei se sitten hassumpaa olekaan.

Huomenna saatamme mennä perinteiseen tapaan Kaivopuistoon piknikille. Jos sataa, emme viitsi. Ah, mikä vapaus.

Tänään on todella lämmintä: +14°C. Tuntuu mukavalta.

Ainoa kevään varjopuolikin jo muistuttaa itsestään: atsii, atsii! Lepän kukinta jo hiipuu, mutta koivu on aloittamassa, ja jo nyt tuntuu. etteivät lääkkeet auta tarpeeksi. Kuinkahan viikon päästä, kun Suomessakin koivut kukkivat? Nyt lienee ilmassa vasta kaukokulkeutumia. Atsii. 

Muistan elävästi, kun eräänä vappuna koivun kukinta alkoi vapunpäivänä klo 13.00. Olimme silloin Lintsillä, ja siitä hetkestä iltaan asti vain aivastelin. Sniif.  

 

... jatkuu 1.5. klo 23.48

Vappu on nyt vietetty. Eilisilta meni - nukkuessa. Aivan poikkeuksellisesti nukahdin kahteen otteeseen illan mittaan. Sain kai kuitattua edellisillä viikoilla kertyneet univelat, kun yöuntakin riitti aamuun asti.

Tänään rauhallisen aamun jälkeen lähdimme Kaivariin vappupiknikille. Muu seurue olikin jo koolla, kun me tulimme klo 13:n maissa.  Ei satanut, mutta oli aika viileää. Iltapäivän aikana pilvipeite rakoili kolmeen otteeseen muutaman sekunnin ajaksi, ja silloin koko juhlakansa puhkesi hurraamaan. Oli mukava tavata tuttuja ja syödä herkkuja yhteisestä pöydästä. Illaksi tulimme ystäväpariskunnan kanssa meille saunomaan ja istumaan iltaa. Mukavaa, leppoisaa.

Monenlaisia vappuja on tullut koettua. Muistot sekoittuvat mielessä yhteen, kun useimmissa on ollut samoja elementtejä ja ihmisiä. Pääasia on hilpeä yhdessäolo ja kevään riemu. Kesän odotus. Hetkellinen paluu nuoruuteen. Onkohan valkolakki jonkinlainen taikahattu, joka palauttaa vanhat muistot mieleen, kun sen painaa taas kerran päähänsä. Gaudeamus igitur...