Suomeen on tullut 30 000 pääasiassa nuorta miestä, jotka tulevat aivan eri maailmasta - sodan keskeltä, toisenlaisista kulttuureista. Heistä moni on joutunut kokemaan kovia ja he ovat kaukana läheisistään. Osa on tullut, koska he etsivät itselleen parempaa elämää, osa pakenee henkensä edestä. Joukossa on todennäköisesti joitakin, jotka vain näkevät tilaisuuden hyötyä sekavasta tilanteesta ja toteuttaa omia tavoitteitaan, vaikka tietävät, etteivät ole oikeutettuja turvapaikkaan. 

Suomessa tilanne on tullut yllättäen, ja viranomaiset ovat pyrkineet lievässä paniikissa löytämään majapaikan kaikille tulijoille. Sinisilmäisyyttäkin on esiintynyt. Alussa maahan virtasi ihmisiä rekisteröitymättä, joten luultavasti paperittomien, viranomaisten tietämättä täällä oleskelevien määrä kasvoi huomattavasti. Ei tiedetä, ketä kaikkia täällä on. 

Kantaväestö katseli hämmästyneenä pakolaisten virtaa. Sitten tehtiin johtopäätöksiä. Osa lähti auttamaan vastaperustettuihin vastaanottokeskuksiin ja jopa rajalle. Osa kaivoi esiin ylimääräisiä vaatteita ja liinavaatteita tulijoille lahjoitettavaksi. Osa alkoi raivota netissä rumin sanoin turvapaikanhakijoita vastaan. Erityisen paljon pelättiin sitä, että tulijat erilaisesta kulttuurista tulevina eivät kunnioita suomalaisia naisia ja tyttöjä vaan raiskaavat, koska tekevät näiden käytöksestä vääriä tulkintoja eivätkä hyväksy tasa-arvoa naisten ja miesten välillä. 

Tällä viikolla on raiskattu kaksi 14-vuotiasta tyttöä, ja epäillyt rikolliset ovat turvapaikanhakijoita. On myös käynyt ilmi, että vastaanottokeskuksissa on ollut tappeluta ja varkauksia, ja niissä on tarvittu poliiseja. Nyt aiotaan lakkauttaa liian kaukana poliisiasemista sijaitsevia vastaanottokeskuksia. Turvapaikanhakijoista suurin osa on kauhuissaan, koska he ymmärtävät, että muutamakin raiskaaja pilaa kaikkien maineen ja vaikeuttaa heidän kaikkien tilannetta Suomessa. 

Tänään A-studiossa keskusteltiin turvapaikanhakijoiden saamasta informaatiosta. Kerrottiin, millaista tietoa tulijoille on annettu Suomen lainsäädännöstä, tavoista ja kulttuurista. Valiteltiin resurssien vähäisyyttä ja materiaalin niukkuutta. Puhuttiin kauniisti niitä näitä, mutta minulle jäi se kuva, että annettu informaatio ei ole ollut kovin seikkaperäistä eikä se ehkä ole edes tavoittanut kaikkia sitä tarvitsevia. Sen sijaan, että tulijoille olisi painotettu, että Suomessa nainen voi katsoa miestä silmiin tarkoittamatta, että se on kutsu seksiin, on kerrottu, että suomalaisessa kulttuurissa ollaan tasa-arvoisia ja kunnioitetaan kaikkia. Mahtoiko mennä perille oppimattomalle, mahdollisesti lukutaidottomalle pakolaismiehelle? Haastattelussa oli mukana suomea hyvin puhuva irakilainen, joka on asunut Suomessa jo vuosia. Hän kertoi, että he suomenirakilaiset olivat tarjoutuneet auttamaan voidakseen maksaa Suomelle takaisin sitä hyvää, mitä he ovat saaneet. Hänen mielestään pitäisi kertoa yksityiskohtaisesti, että katse ei ole kutsu, ei ole sopivaa kosketella tai huomautella ulkonäöstä tai seurata kotiovelle, pukeutuminen ei viesti samoja asioita kuin lähtömaissa jne. He eivät olleet löytäneet tahoa, joka olisi ollut kiinnostunut heidän avustaan! Opetus- ja kulttuuriministeriö ei ollut ottanut vastaan avuntarjousta. Kun haastateltavalta suomalaiselta asiantuntijalta kysyttiin, hän sanoi syyksi, että Suomessa asuvilla irakilaisilla on työnsä ja perheensä, eivät he ehdi kiertää vastaanottokeskuksissa. Mitä! Mieshän oli juuri sanonut, että he katsoivat suorastaan velvollisuudekseen nimenomaan auttaa kiertämällä informoimassa suomalaisista tavoista. Miksi ihmeessä heitä ei otettu avuksi? Paljon paremminhan he osaavat maanmiehilleen suomalaisuutta sanoittaa kuin suomalaistädit ja -sedät! Mies kuunteli huuli pyöreänä, kun selittelyssä viljeltiin typillistä suomalaista sosiaalijargonia: rakenteet...kulttuuri...lainsäädäntö... Pitäisi nopeasti saada Suomeen jo kotoutuneet irakilaiset ja afganistanilaiset kertomaan maanmiehilleen selkein sanoin, että yksin kulkeva nuori tyttö ei ole huono nainen, jos hän liikkuu illalla itsekseen kadulla. Ja tytön hymy kertoo vain hyväksynnästä ja ystävyydestä. Tämä mies pian organisoimaan heikäläisiä vastaanottokeskuksiin!