Ehdin äsken päivän ensimmäisestä kolaussessiosta seuraamaan loppuosaa Hesarin chatistä, jossa päätoimittaja ja toimituksen esimies vastailivat lukijoiden kysymyksiin tänään julkistetusta Hesarin tulevasta kokomuutoksesta nykyisestä broadsheetista tabloidiksi.  Monenlaisia mielipiteitä ja kysymyksiä liiteli ilmassa, ja mukavan pikaisesti ennättivät hesarilaiset naputtelemaan vastauksensa. Hieno yhteys lukijoiden kanssa!

Huolenaiheiksi nousivat journalistiseen sisältöön liittyvien seikkojen lisäksi mm. uuden lehden mahtuminen postiluukusta, jälkikäytön ongelmat  kuten biojätepussin, kalankääreen, kukkapuketin ja paperihatun saaminen aikaan pienemmästä lehdestä, joista kaikista luvattiin opetusvideo nettiin :-) sekä mahdolliset muutokset tilaushintaan. Jotkut uhosivat lopettavansa tilauksen, toiset lupasivat palata tilaajiksi. Meitä on niin moneksi.

Minua uudistus miellyttää. Meillä äänet paperitilauksen puolesta jakaantuvat 1 - 1, sillä minä tarvitsen ehdottomasti paperilehden aamiaispöytääni. Se on kuitenkin kieltämättä epäkäytännöllisen iso. Tilaongelma puolittui, kun Armaani alkoi lukea aamiaisella lehtensä iPadistä. Minä olen sitä kokeillut silloin, kun Hesari on syystä tai toisesta jäänyt tulematta. Haluan kuitenkin lukea myös kuolinilmoitukset, ja niitä ei ole iPad-versiossa. Matkoilla ja maalla luen näköislehteä tietokoneeltani, ja se on hyvä mahdollisuus. 

Matkalle lähtiessä otan mielelläni Hesarin mukaan. Tabloidia on paljon helpompi lukea autossa, junassa tai bussissa. Siis iloitsen uudistuksesta. Päätin sen vuoksi myös jatkaa paperilehden tilaustamme - en halua siirtyä pelkästään sähköiseen lehteen, ainakaan vielä. En ole varma myöskään sähköisen lehden ekologisuudesta: vaikka puita säästyy (tosin lehti on kierrätyspaperia), sähköä kuluu klikkaillessa kuulemma yllättävän paljon. Pitäisi laskea meidän aiheuttamamme hiilijalanjälki erilaisten tilausversioiden osalta.   

Jos minä saisin päättää, muokkaisin Hesarin tilausta vielä niin, että siitä voisi tilata vain tarpeelliset osat. Meille tulisi koko digi-Hesari, mutta paperiversiosta jätettäisiin Nyt-liite ja urheiluniska pois (niska = osio, opin sen tänään).