Kävin tänään kirjamessuilla. Oli taas paljon mielenkiintoista nähtävää ja kuultavaa, enkä taaskaan ehtinyt kaikkea, mitä olisin toivonut.

Kiinnostavia keskusteluja ja esittelyjä olisi ollut tosi monia samanaikaisestikin. Joihinkin ehdin tarkoituksellisesti, joihinkin osuin onnekkaasti ajelehtimaan.

Mitä jäi mieleen?

  • Olli Löytyn ja Kaarina Hazardin keskustelu otsikolla Julkista porua ja kulttuurin ymmärrystä. Keskustelijat olivat nokkelia ja tekisi nyt myös mieli lukea kummankin uusin kirja. Olen sattumoisin parastaikaa lukemassa Olli Löytyn kirjaa Ambomaamme. Suomalaisen lähetyskirjallisuuden me ja muut. 
  • Kääntämisen taide -keskustelua kävivät Heikki Karjalainen ja Jaakko Kankaanpää. Kääntäjät ovat tärkeitä, vaikka heidät lukijana usein muistaa vain silloin, kun käännös jotenkin tökkii. Kuten keskustelijat sanoivat, kääntäjä on kuin salainen agentti, joka on onnistunut silloin, kun häntä ei kukaan huomaa.
  • Kari Hotakaista on aina ilo kuunnella. Nyt hän oli Jukka Petäjän haastateltavana uusimmasta kirjastaan. Valitettavasti en kuullut esitystä ihan kokonaan. Ihailen Hotakaisen kykyä ottaa esille erilaisia nykyajan kipupisteitä ja yhdistää ne tarinaan. Yleisöltä kysyttiin lopuksi, pitävätkö he Hotakaisen teosta humoristisena vai traagisena. Äänet menivät jokseenkin tasan, mistä kirjailija oli hyvin tyytyväinen.
  • Olin saanut myös tehtäväkseni hankkia Heikki Räisäsen uuden kirjan nimikirjoituksella varustettuna. Niinpä kuuntelin myös häntä, ja olin ensimmäisenä nimikirjoitusjonossa. Kirjan aiheena on varhaiskristittyjen usko, sen synty ja kehitys juutalaisesta lahkosta omaksi uskonnoksen ensimmäisten kristillisten vuosisatojen aikana. Räisänen on tunnettu Uuden testamentin eksegetiikan emeritusprofessori, joka on historiallis-kriittisen raamatuntutkimuksen kansainvälisiä huippututkijoita.
  • Osuin myös ihmettelemään Paasilinna-nimistä kustantamoa, josta en tiennyt juuri mitään. Paikalla oli erittäin innostunut esittelijä, joka kertoi kustantamosta ja esitteli joitakin kirjoja, joiden hän arveli kiinnostavan minua. Lopulta ostin vallan mainiolta vaikuttavan Mummo vastaan muu maailma -kirjan, jonka kirjoittajan Terttu Lensunkin tapasin saman tien ja sain signeerauksen. Ostin jo valmiiksi kaksi kirjaa. Toisen saaja selviää, kunhan itse ensin luen omani...
  • Tapasin myös entisen työtoverini lähes kolmenkymmenen vuoden takaa (hyvänen aika!), ja rupattelimme pitkään ravintolassa. On aina hauska päivittää kuulumiset ja keskustella milloin mistäkin ajankohtaisesta aiheesta, kun sattumoisin törmäämme, useimmiten juuri messuilla.   
  • Muutaman sopivan joululahjakirjankin löysin ilman etsimistä. Ne vain tulivat eteen. Ostin myös pari kirjaa ihan omaksi ilokseni, vaikka olin päättänyt välttää ostelemista. Yksi oli runokirja, toinen sarjakuva, kolmas käytännöllinen opas. Romaanien ostamisessa olin tiukkana. Saan ehkä jotakin joululahjaksi, tai odotan kunnes osuvat eteen kirjastossa. Lukemattomia romaaneja on näet kotona monta pinoa.  

Olo on innostunut ja onnellinen. Päivä kirjanystävien keskellä oli todella antoisa. Ihanaa, että sen verran toivuin taudista, että tänään pääsin mukaan.