Tämän päivän istuin tiiviisti koepaperipinoja käsitellen. Kahdet kokeet tuli korjattua. Neljälle ryhmälle annoin myös arvosanat. Siitä se alkaa... Huomenna jatkan rästiaineilla (palautettu eräpäivän jälkeen useiden tivaamisten perästä), jonka jälkeen voin ruveta tosissani miettimään äidinkielen arvosanoja. Maanantaina pitää lähes kaikkien numeroiden olla jo valmiina ja tulosteet allekirjoitettuina klo 16 mennessä. Kolmen ryhmän arvosanoilla kalmanviiva on vasta keskiviikkona. 

Tätä aikaa vuodesta sävyttää aina kolme asiaa: arvioinnit, allergiat ja liian aikainen herääminen. Viimemainitulle on kaksi syytä: työstressi ja auringonnousu aamuyöstä. Herään valoon, vaikka suomalaisena minun olisi pitänyt tottua yöttömään yöhön jo kehdosta asti.  Lääkkeillä voi asiaa auttaa, mutta sivuvaikutukset harmittavat. Allergiaoireet sen sijaan ovat vuosi vuodelta helpommat. Siedätyshoito 25 vuotta sitten alkoi kai vaikuttaa viiveellä, tai sitten vanheneminen tekee kehon laiskemmaksi reagoimaan mihinkään, mutta selviän vähemmillä lääkkeillä kuin ennen, vaikka olisi yhtä runsassiitepölyinen koivuvuosi kuten nyt. Arvioinneista sen sijaan ei koskaan selviä helpommalla kuin ennen eikä niitä koskaan saa tehtyä aiemmin, vaikka kuinka niin päättäisi, sillä viimeisiä kokeita ei koskaan voi pitää kovin aikaisin, ja koepäivistä on aina pulaa, varsinkin jos näkee ryhmää vain kerran viikossa. Stressipisteet siis huipussaan. Toivon aina kuitenkin, että selviydyn terveenä ja kunnialla ruljanssista. Sitä myös, ettei kukaan ala päättäjäispäivänä perätä perusteluja jollekin arvosanalle. Toki ne löytyvät, mutta ulkoa en voi muistaa kaikkia noin 300 todistusarvosanaa puhumattakaan koenumeroista ja muista suorituksista.

En malttanut töiden keskeltä olla tähyilemättä myöskin telkkaria, niin kuin kai muutama miljoona muutakin. Kuninkaalliset häät houkuttelivat katsomaan, vaikka en monarkiafani olekaan. Hyvin järjestetyt juhlat olivat tietysti kaunista katseltavaa. Komea prinssi oli löytänyt sydämensä valitun (ilmeisen pitkän etsiskelyn jälkeen) ja vaikutti hyvin onnelliselta. Morsian oli kuvankaunis ja hänen pukunsa tyylikäs. Minua kiinnosti oikeastaan enemmän anglikaaninen hääseremonia. Siinä kysyttiin selkeäsanaisesti, onko varma, ettei avioliitolle ole mitään estettä, ja lausuttiin lupauksia puolin ja toisin. Kaikki sujui loistavasti. Prinssi herkistyi varsinkin tilaisuuden alussa, mikä ei ole mikään ihme. Tunteikas hetki. Yllättävin oli saarna! Eloisa amerikkalainen pappismies puhui palavaan sävyyn rakkaudesta. En ihan pysynyt mukana joka kohdassa (varsinkaan kun tarkistin samalla maantiedon  kokeita), mutta minusta saarna tuntui kovin epäbrittiläiseltä ja epäkuninkaalliselta. Eikä se ollut edes yhtään henkilökohtainen. Tosin minulta menivät myös vitsit ohi, mutta kuulijakunta hörähti pari kertaa. Niinpä hämmästyin, kun suomalaiset kommentaattorit tilaisuuden päätyttyä kovin kehuivat puhetta. Lehtitietojen mukaan puhuja oli episkopaalipiispa. En tiedä, mistä ja miksi hänet oli valittu. Meghan oli kuulemma kastettu vasta ennen häitä, joten ei kyseessä ollut ainakaan hänen rippi-isänsä. Huomisista lehdistä löytyvät varmasti vastaukset kaikkiin kysymyksiin...

Ennätin illalla töiden ja häiden lisäksi myös kävelylle. Ihastelin pientareiden lemmikkejä ja kahdenlaisia kukkivia pensaita, joiden nimeä en tiedä. Ei ollut kovin lämmin, sillä tuuli kävi pohjoisesta, mutta ei se haitannut. Pysähdyin rantaan soittamaan äidille. Hänelläkin oli ollut aika mukava päivä - tai ei ainakaan kamala. Hän oli juuri ollut muistelemassa isän kanssa tekemiään matkoja. Ihanaa, että hän vielä muistaa ne, sillä valitettavasti hänen näkömuistinsa on aika lailla kadonnut eikä hän tunnista enää edes läheisiä ihmisiä ulkonäöltä. Sen vuoksi myös muut asukkaat ja hoitajat ovat hänelle jatkuvasti uppo-outoja. 

Kotipihassa kukkivat kilvan  omenapuu ja kirsikkapuu. Valitettavasti pölyttäjiä näyttää olevan niukasti. Eilisiltana tarkkailimme asiaa, ja näimme yhden kimalaisen. Sillä oli iso urakka, jos se yksin yritti tuhannet kukat saada tarkistettua. Raparperi aikoi pian aukaista kukkansa, mutta armaani katkaisi kukat piis. Ruohosipulillakin on jo nuput. Kaikki kukkii nopeasti tänä vuonna muuallakin kuin Lapissa!