Palasin eilen junalla reissusta kotiin. Yllättäen paluumatka maksoi lähes kympin enemmän kuin meno. Kun sitä ihmettelin, sain kuulla, että tässä välissä VR on siirtynyt kysyntäperusteiseen hinnoitteluun, ts. jos matkustan silloin kun muutkin haluavat matkustaa, hinta nousee. 

Kuulun myös VR:n Veturi-klubiin josta sanotaan olevan kovasti hyötyä. Tähän mennessä en ole huomannut. Kysyin myyjältä, olisiko veturilaisille mitään tarjouksia, mutta hän kertoi, ettei ole. Kylläpä äsken hämmästyin, kun VR:n nettimainos singahti näytölleni: jos olisin eilen matkustanut tuntia myöhemmin, hinta olisikin ollut 22 euroa eli lähes neljäkymppiä halvempi!  Ottaen huomioon, että junani lähti 19 minuuttia myöhässä, oli siis kysymys vain 45 minuutin erosta. Olisin todellakin voinut hyvin odottaa, jos olisin tiennyt!

VR:n hinnoittelu alkaa olla ihan käsittämätöntä. Edullisesti voi matkustaa pääsääntöisesti vain, jos tietää matka-ajan pari kuukautta etukäteen. Silloin saa halvan lipun, mutta sitä ei voi muuttaa, jos suunnitelmat muuttuvat. Kuinka kukaan voi tietää elämäänsä niin pitkälle eteenpäin?

Aion ennen seuraavaa matkaa ottaa selville bussien hinnoista. Tosin ainakin ennen käytäntö oli se, että jos saman reitin pääsee myös junalla, hinta on suunnilleen sama. Tietysti voisi ostaa kaksi tarjoushintaista lippua eri viikoille ja toivoa,että edes toisen voisi käyttää. Silloinkin hinta olisi edullisempi kuin eilisenkaltainen, jossa junalla Jyväskylässä käyminen maksaa yli 120 euroa. Vai pitäisikö alkaa ottaa selvää kimppakyydeistä? Paljonkohan kyseisen välin bensat maksavat? Tällainen hinnoittelu ei kai voi ainakaan lisätä junaliikenteen suosiota.