Varsinainen kulttuuriviikonloppu menossa: eilen teatterissa, tänään elokuvissa. Huomenna kaksi kertaa elokuvissa. Mennen tullen joka reissulla bussissa nenä kiinni kirjassa...

Eilen näimme Kansallisteatterissa näytelmän Kristuksen morsian. Sen ensi-ilta oli viime maaliskuussa Omapohjassa, mutta vuodenvaihteessa se siirtyi pienelle näyttämölle saamansa suuren suosion takia. Näytelmä sanoittaa tämän hetken kirkollisia kipupisteitä henkilökohtaisesta näkökulmasta. Näytelmän käsikirjoittaja Heini Junkkaala on haastatteluissa kertonut näytelmällä olevan omakohtaista taustaa. Hänen oma isänsä on pappi, Junkkaala elää parisuhteessa naisen kanssa ja on nuoruudessaan käynyt läpi muitakin fundamentalisteille kipeitä kysymyksiä kuin homoasian. Näytelmässä naispappeus kohosi toiseksi pääteemaksi.

Näyttelijäsuoritukset olivat erinomaisia kaikki. Henkilöhahmot olivat vahvasti tyypiteltyjä ja kaikesta näki, että tekijällä on taustalla todella syvälliset tiedot sekä monipuolista ymmärrystä eri näkökantojen taustoista. Pidin erityisesti siitä, että kaikkia osapuolia jollakin tavalla ymmärrettiin eikä lopputulos ollut itsestään selvä. Ihan loppu sitä paitsi yllätti hauskasti!

Tänäinen elokuva kuului DocPoint-elokuvafestivaalin ohjelmistoon. God Bless Iceland kertoi Islannin talousromahduksesta 2008. Se kuvasi tilannetta, joka syntyi, kun suuri osa kansasta yhtäkkiä menetti kaiken - asuntonsa ja muun omaisuutensa, työnsä ja tulevaisuutensa - pankkien keinottelun ja holtittoman luotonannon seurauksena. Kansa nousi barrikadeille vaatimaan hallituksen eroa. Hallituksen rakennuksia turvasivat poliisit mellakkavarusteissa ja kyynelkaasua käyttäen, vaikka he itse asiassa olivat mielenosoittajien kanssa samaa mieltä. Lopulta hallitus suostui eroamaan ja järjestettiin uudet vaalit. Moni joutui kaiken tämän seurauksena lähtemään ulkomaille töihin turvatakseen jotenkin perheensä toimeentulon. Kiinnostava filmi!

Elokuva oli islanninkielinen, tekstitetty englanniksi. Oli kiinnostavaa kuulla islantia puhuttavan. Olin aiemmin nähnyt sitä vain kirjoitettuna.