Kirjastobongausprojektini pääsi viimein käyntiin (tuumasta toimeen = 1 kk).

Tutustuin tänään Sellon kirjastoon Espoon Leppävaarassa.  Olen mykistynyt. Tällainenkin kirjasto voi olla!

Havaintoja kronologisessa järjestyksessä:

  • Sisään astuttuani huomiota kiinnittää mekkala, joka kuuluu oikealta. Kas, nuorisotila! Kovaääniset teinit selvästikin viihtyvät paikassa.
  • Suoraan edessä tietopiste, josta löytyy ainakin HSL:n, Kelan ja Espoon kaupungin tiedotteita, asiakaspääte sekä neuvontahenkilö. Fiksua laittaa tuollainen infopaikka juuri kirjastoon.
  • Vasemmalla kahvila.Sinne ensin, kun jo niin väsyttää ostosten jälkeen. Nautin kallista mutta erinomaista tummasuklaakaakaota.
  • Jatkan vasemmalle: ensin palautenurkka, jossa käyttäjien palautelehdykäisiä kirjastolaisten vastausten kera, sen jälkeen hiljainen lehti- ja musiikkiosasto. Mennessä seinällä taidenäyttely.
  • Keskiaulan takana lastenosasto, jossa en ennättänyt tällä kertaa käydä. 
  • Yläkerrassa vasemmalla kauno- ja tietokirjallisuus, oikealla sarjakuvat. Uppoudun ensin tutkimaan kirjavalikoimia, jotka ovat laajat. Muistutan itseäni, että kotona on kymmeniä lukemattomia kirjoja, myös kirjastosta lainattuja. Päädyn lainaamaan kaksi dekkaria vasta lukemieni jatkoksi sekä kiintoisan työhyvinvointia koskevan kirjan. Lainaus hoituu kirjaosaston automaatilla. Joka puolella näyttää olevan istuskeluryhmiä, tietokoneita (myös yhdessä sivusalissa), nojatuoleja (yksi tosi kutsuva, sivuseinämillä varustettu, jota on joskus kokeiltava!). Parilla pöydällä lankoja, puikot ja keskeneräinen käsityö, ohessa kehotus: "Hellitä vähän. Istu neulomaan. Kirjasto tarvitsee koristeita."  Sarjakuvasastolle kurkatessani huomaan ikkunan vieressä keinutuolin. Wau!
  • Ohitan myös hiljaisen varattavan ryhmätilan, jossa saa työskennellä silloin, kun ei ole varauksia.

Kirjastot ovat toki aina käyttäjiä vasten, mutta tässä kirjastossa tuli sellainen olo, että kansalaisten viihtyminen on erityisen monipuolisesti  huomioitu. Ilmoitustauluilla oli lisäksi ilmoituksia kirjastossa kokoontuvista lukuisista ryhmistä: keskustelupiirejä, ATK-apuryhmiä, lukupiirejä, satuesityksiä...

Olen todella vaikuttunut.