KIRJASTOBONGAUSPROJEKTINI

1.3.2012 alkaen

 Tavoite:

  • - käydä kaikissa avoimissa Helmet-kirjastoissa.

 Lähtökohta

  • Helsingin kaupunginkirjastoon kuuluu 39 kirjastoa.

- kirjastot, joissa olen jo aiemmin käynyt (aakkosjärjestyksessä):

Itäkeskus, Kallio, Kannelmäki, Kirjasto 10, Laajasalo, Kohtaamispaikka @ Lasipalatsi, Käpylä, Munkkiniemi, Pasila, Pitäjänmäki, Pohjois-Haaga, Rikhardinkatu, Töölö, Vallila, kirjastoauto.

- en ole ihan varma: Etelä-Haaga

- käymättä ainakin 24 kirjastoa

  • Espoossa on 14 kirjastoa.

- olen aiemmin käynyt Karhusuon kirjastossa

  • Vantaalla on 11 kirjastoa.

- olen käynyt Myyrmäessä

  • Kauniaisissa on yksi kirjasto

- en ole käynyt

***

Toteutus

30.3.2012   Sellon kirjasto  Espoo

Mykistävän hieno, monipuolinen, moderni kirjasto sekä ulkonaisesti että mitä ilmeisimmin myös toiminnaltaan. Kannatti tutustua, ja ihan varmasti menen myös uudelleen!

16.4.2012   Arabianrannan kirjasto, Helsinki

Sympaattinen pieni, suoraastaan hiukan ahdas lähikirjasto

18.4.2012  Malminkartanon kirjasto

Viihtyisän oloinen lähikirjasto, jossa paljon kiinnostavia kirjoja tyrkyllä

7.5.2012  Oulunkylän kirjasto

Valoisa, avaranoloinen kirjasto keskeisellä paikalla

7.5.2012  Maunulan kirjasto

Pieni, kodikas kirjasto hyvien liikenneyhteyksien varrella

2016?  Herttoniemen kirjasto

Kiva pieni kirjasto, jonka suhteen vaikeinta oli löytää ulko-ovi ja päästä sisään, sillä lähestyin kirjastoa ilmeisesti väärältä puolelta ollessani tulossa Herttoniemen sairaalasta. JOuduin ensin nuorisotilan tyyppiseen paikkaan, josta minut ystävällisesti ohjattiin oikealle ovelle.

***

25.12.2018

Kirjastobongausprojekti on ollut tauolla. Muutama entuudestaan tuntematon kirjasto on tullut katsottua. Aion kuitenkin kyllä jatkaa bongailua kohti tavoitteen saavuttamista. Laitan tänne muistiin myös muut kuiten helmet-kirjastot.

Kesä 2018  Hämeenlinnan kaupunginkirjasto

Hämeenlinnan kirjasto oli menossa perusteelliseen remonttiin. Siksipä halusinkin käydä siellä nähdäkseni lähtökohdan ja kenties muutaman vuoden kuluttua lopputuloksen. Kirjastossa oli selkeästi ptukiremontin tarvetta ainakin. Sen sijaan sisältö eli kirjojen esillepano ja muut aktiviteetit vaikutttivat virkeiltä ja kiinnostavilta. Yläkerrassa oli myös mielenkiintoinen valokuvanäyttely.

Toisella käynnillä kaikkialla oli jo muuttolaatikoita ja väliaikaisuuden tunnetta. Kirjasto oli muuttamassa Wetterille matkahuollon viereen. Sielläkin sitten myöhemmin kävin, mutta osuin siihen vaiheeseen, kun vasta alakerta oli avattu. Aion käydä lähikuukausina katsomatta, millainen kokonaisuus väliaikaisista tiloista on saatu aikaan.

Tammikuun alussa 2019 tutustuin Hämeenlinnan kirjaston nykyisiin väliaikaistiloihin. Kapeita, hiukan sokkeloisia huoneista, mutta jotenkin hyvin kodikas, kutsuva ilmapiiri. Odottelin kyytiä ja istuin katselemassa ja lueskelemassa taidekirjaa. Suorastaan harmitti, kun kyyti tuli ja piti lähteä. Väkeä oli aika paljon, virkailijat avuliaita. Alakerrassa oli paikallisia koululaisia varten erillinen lukudiplomikirjojen hyllykkö! Ei voi helpommaksi tulla löytää luettavaa.   

22.12.2018  Oodi

Suuren huomion saattelemana Helsingissä avattiin uusi Oodi-kirjasto, jonka sanottiin olevan satavuotislahja itsenäiselle Suomelle. Itsenäisyyspäivän aikaan paikalla oli tungeksinut kansalaisia niin paljon, etteivät kaikki mahtuneet sisään yhtä aikaa. Menin itse tutustumaan paikkaan vähän myöhemmin (kuitenkin heti kun ehdin!) saadakseni omin silmin nähdä, mistä on kysymys... Lisää blogissa.

29.1.2019 Töölön kirjastossa kävin kuuntelemassa Risto Nordellin juttelua ja uuden kirjansa esittelyä. Erinomaisesti järjestetty tilaisuus, loistava haastattelija ja kiinnostava haastateltava. Ja hyvää musiikkia. Töölön kirjastossa näytti muutenkin olevan monipuolista oheisohjelmaa. Taidan ruveta seuraamaan tarjontaa.

Huhtikuu 2019  Oodi

Esittelykierroksella kollegojen kanssa. Paljon on asioita, mitä Oodissa voi tehdä. Sinne kutsutaan myös vain oleskelemaan, ja niin ovat todella monet alkaneet tehdä. Hienoa, että kauounki tarjoaa yhtä ja toista, mutta toivottavasti kaikki ei mene kirjastomäärärahoista, jolloin muut (oikeat) kirjastot uhkaavat näivettyä. - Oodissa kesän alussa käydessäni ei tahtonut löytyä istumapaikkaa mistään. Oleskelijoita oli todella paljon. 

Kesäkuu 2019 Pohjaslahden kirjasto

Sympaattinen Mänttä-Vilppulan kirjaston sivukirjasto. 

29.8.2019 Jyväskylän kaupunginkirjasto 

Tutustuin remontteeratun kirjaston alakertaan: lehtienlukusali, kahvila, wc, pikalaina- ja varauspiste...  Hienolta näyttää.

5.11.2019 Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tällä kertaa tutustuin myös 2. ja 3. kerrokseen. Paljon kiinnostavia kirjoja oli esillä henkilökunnan suosituksina. Mukavia istuimia houkuttelemassa istahtamaan. 3. kerroksessa oli myös Jyväskylä-kokoelma, jota ei lainata. Selailin Jyväskylä siipien alla -kirjaa, jossa oli vanhoja ilmavalokuvia kotikaupungista. Ihan ensimmäiseksi kävin varaus- ja uutuusosastolla 1. ja 2. kerroksen välissä. Luin useiden kirjojen alkuja, ja olisi tehnyt mieli jatkaa kaikkien lukemista. Lopulta otin käteeni paavin viimeisen kiertokirjeen Gaudite et ... Istahdin mukavaan keinuvaan nojatuoliin sitä lukemaan - ja hups, melkein nukahdin. Olisikohan joku tullut herättämään, jos täti olisi nukkunut siellä täyttä päätä? 

Vierailu kirjastossa huipentui keittolounaaseen Novelli-kahvilassa. Aasialainen porsaanlihakeitto oli ihan hyvää, samoin salaatit ja leivät. Sen jälkeen oli hyvä jatkaa matkaa.