Tänään huomasin kotiin tullessani, että pihalla oli käynnissä laajamittainen kiusaamistapaus! Paikalla oli kahdeksan harakkaa, yksi varis sekä yksi rusakko, se meidän harmaahousuinen Rusis. Rusis yritti syödä sille leikattuja omenapuun oksia, mutta harakatpa eivät antaneet sen olla rauhassa. Muutama kiusankappale hypähteli aina Rusiksen taakse tarkoituksena ehkä nyppäistä hännänpäästä. Rusis loikkasi ilmaan ja kääntyi samalla kiusaajaa kohti, joka siirtyi nopsasti taas hännän puolelle ja jatkoi ärsyttelyään. Välillä vaihdettiin kiusaajaa ja edellinen siirtyi sivummalle. Muut seurasivat tilannetta ja nokkivat siemeniä sieltä täältä. Varis ei osallistunut kiusaamiseen, mutta eipä se myöskään puolustanut kiusattua. 

Lopulta harakat kyllästyivät Rusiksen säikyttelyyn ja lähtivät yksituumaisesti tiehensä. Varis poistui niiden kanssa. Hetken sai Rusis puputtaa oksia rauhassa, mutta sitten paikalle lennähti herra Mustarastas. Sekin keikisteli ja pyrki Rusiksen läheisyyteen, mutta luovutti pian ehkä suuren kokoeron vuoksi ja koska lintulaudan herkut houkuttivat enemmän. 

Jonkin ajan kuluttua Rusis jäi yksin. Silloin se nautiskeli. Se söi oksia hauskasti turpaansa viputtaen eikä pitänyt mitään kiirettä. Välillä se kävi nappaamassa hiukan jyviä ja pähkinöitä lintulaudan alta ja heiniä paalista. Palattuaan vielä jälkiruualle oksakasalle se levähti hetken. Sitten se venytteli todella nautinnollisesti, ensin etujaloilla ja  sitten takajaloilla piiiiiiiiitkälle venyen. Sitten pesu - varsinkin korvantaustat piti puhdistaa - ja sen jälkeen muutamalla loikalla pihapolulle. Hiukan epäröintiä siitä, mihin seuraavaksi suunnata, ja lopulta paluu omenapuun alle vielä puoleksi tunniksi. Lopulta Rusis poistui vasta Armaani tullessa kotiin. 

Toivottavasti se toipuu kiusaamisen mahdollisesti aiheuttamasta traumasta. En ollut tullut ajatelleeksi, että eläimetkin harrastaisivat tarkoituksellista kiusaamista. Ihmisten maailmassa  harakoiden käytöksen kaltainen sydämettömyys on valitettavasti ihan yleistä.

(Yritin liittää tähän kuvaamani videon, mutta enpä osannut.)