Kävin eilen Helsingin kaupunginteatterissa katsomassa näytelmän Ihmisen osa. Pidin ihan valtavasti Kari Hotakaisen kirjasta, jonka luin heti sen ilmestyttyä. Kiinnostuksella menin nyt katsomaan näytelmää, ja sekin oli tosi hyvä. Siltikin pidin kirjasta ehkä vielä enemmän.

Teos on loistava kiteytys viime vuosikymmenten yhteiskunnallisista ongelmista yksilötasolta käsiteltynä. Siinä on lämpöä, huumoria ja surumielisyyttä.  Ritva Valkama on aivan LOISTAVA näyttelijä ja enemmän kuin sopiva nappikauppias Salme Malmikunnaksen rooliin - hän ON Salme Malmikunnas. Toinen kerrassaan hykerryttävä oli Leena Uotila monine rooleineen. Sanna-Kaisa Palo Helena-tyttärenä ei vastannut lainkaan omaa mielikuvaani, jonka olin kirjan perusteella luonut. Minun mielikuvissani Helenan olisi pitänyt olla pitkä, viileä, vaalea kaunotar. Palo teki kuitenkin erinomaisen roolityön hänkin. Ainoa hahmo, joka mielestäni ei ihan onnistunut, oli Kirjailija, joka oli liian nuori ja virnistelevä. Joku pokerikasvoisempi olisi sopinut siihen minun mielestäni paremmin.

Poliisikuulustelu toi elävästi mieleeni omat muistot tositapauksesta, jonka lopputuloksen satuin näkemään osuttuani ohikulkijana paikalle. Sama tapaus lienee ollut kirjailija Hotakaisella kirjoittaessaan mielessä.

En kerro tarinasta sen enempää - menkää katsomaan tai lukekaa kirja, mieluiten molemmat.

Suosittelen erittäin lämpimästi!