Ilta pimenee. Ulkona sataa lunta ja tuuli humisee ikkunan takana. Valtteri-myrskyn kerrotaan olevan tulossa. Sen odotetaan tuovan lumikaaoksen teille ja tantereille. Meidän piti mennä maalle, mutta jäimme kotiin siltä varalta, että myrsky saartaisi meidät sinne. Naapuri kyllä huolehtii yleensä aurauksista, mutta hänellä lienee huomenna aika paljon aurattavaa. Muistissa on, kuinka erään kesämyrskyn yhteydessä pikkutielle kaatui iso puu, ja jäimme mottiin. Onneksi oli liiterissä moottorisaha ja metsurinvermeet, joiden avulla saatiin runko kappaleiksi ja tie auki. Aikaa siihen meni ja näytti raskaalta hommalta. 

On jännittävää odotella, millainen ensi yön myrskystä tulee. Jo nyt on lunta tullut jonkin verran pihamaalle. Sieltähän entisistä ehti jo sulaa suurin osa pois. Puiden oksissa on jäätynyttä vettä, kuin pisaroita. Autokatoksen oviaukko on peitetty pressulla, ettei sinne kinostuisi lunta. Nyt on sininen hetki ulkona. Vielä kaikki on näkyvissä ennen pilkkopimeää.

Harrastin hiukan pihabongausta aamupäivällä. Lintuset söivät vanhan talipötkön loppuun, ja Armaani kävi ripustamasa uuden. Paikalle hankkiutui siinä samassa lintujen lisäksi myös orava, joka ajoi linnut pois ja söi talia hyvällä ruokahalulla. Kävimme useaan otteeseen säikyttelemässä sitä pois, mutta rohkeasti se palasi saman tien. Pihapuun ympärillä viihtyneitä lintuja olivat mustarastaspariskunta, kaksi talitiaista, yksi sinitiainen sekä harakka.

Eilen hämmästyin sisällä nojatuolissa istuskellessani, kun eteeni rahille laskeutui - leppäkerttu! Se kokosi siipensä siihen lennähdettyään ja jäi paikalleen. Mistä ihmeestä se tuli keskellä talvea? Sitten keksin: ehkäpä se oli mennyt talvehtimaan maalla puuvarastoon, ja joutunut nyt kaupunkiin takkapuiden mukana. Siirsin sen varovasti isoon palmuun, mutta se katosi saman tien enkä tiedä, mihin se sujahti. Ei sillä taida olla selviytymisen mahdollisuuksia lämpimässä, kun kaikki sen ruoka - kirvat ja muut - ovat omissa talvehtimispaikoissaan.

Samanlaisen hämmästyksen koimme jouluna, kun ympärillämme alkoi pörrätä pari huonekärpästä. Joulukärpäsiä! Niidenkin reitti taisi olla sama: maalta tuotiin ullakolta joulukoristelaatikot. Pääosin ne ovat muovisia ja tiiviitä, mutta mukana taisi olla jokin pahvilaatikkokin, ainakin kuusenjalalla ja joulupurkeilla. Kärpäset olivat varmaan niistä löytäneet suojaisan paikan talveksi. Sitten tuli yhtäkkinen herätys lämpimään kaupunki-ilmastoon.   

Tuuli tuntuu yltyvän. Talipötkö heilahtelee omenapuun oksalla jouluvalojen  kanssa maltillisesti, mutta metsän puolella olevat korkeat koivut huojuvat paljon enemmän. Ikkunassa on vesipisaroita, joten lumisade taitaa olla lähes räntää. Huomiseksi onkin sitten tiedossa raskaita lumitöitä.